Balzamikové krémy Kalamáta Papadimitriou

12:00 Pieces of my world 4 Comments

O víkendu jsme se se Slaďoušem pustili do testování balzamikových krému Kalamáta Papdimitriou, které jsem měla možnost ochutnat díky výzvě na portálu Blogerky.cz
Na tento balíček jsem se moc těšila, protože klasický tmavý balzamikový krém této značky mám velmi ráda a salát si bez něj už nedokážu představit.
Nakoupila jsme všechny potřebné suroviny a pustila jsme se do vaření =)
 

Každý krém jsme ochutnali samostatně abychom vyzkoušeli jejich specifické chutě.
Tyto krémy jsou kvalitní balzamiková redukce vyrobená z prvotřídního řeckého balzamikového octa Kalamáta. Díky kvalitním surovinám a přírodnímu procesu výroby a také důkladnému zrání v tradičních dubových sudech mají tyto balzamikové krémy specifickou barvu i chuť.
Hodí se nejen k dochucování různých pokrmů, ale také k dekoraci talíře.

Jako první jsme ochutnali tmavý balzamikový krém, kterému se říká „klasický“ a to pro jeho univerzální využití. Hodí se k masům, ke všem druhům zeleniny a používá se také jako marináda. 
Tento balzamikový krém mám doma už nějakou dobu a nejraději ho mám v kombinaci s grilovaným sýrem a spoustou zeleniny. 





Míchaný salát z mrkve, rukoly, cherry rajčátek, mungo fazolek, cibule, kukuřice a ledového salátu jsem zakápla tmavým balzamikovým krémem a posadila jsem na něj grilovaný hermelín. K tomu jsme přikusovali celozrnou bagetku a chuť je opravdu výborná. Vyvážená a sladkokyselá=)
Další saláty s balzamikovým krémem ZDE a ZDE

___________________________________________________

Tmavý balzamikový krém s příchutí fíků se podává v kombinaci s tmavými masy, dezerty, zmrzlinou nebo červenou řepou. Já jsem se rozhodla pro čokoládové souffle s horkým ovocem. 
Tento krém má mít sám o sobě nasládlou příchuť, ale abych byla upřímná, nepoznala jsem razantní rozdíl mezi klasickým a tímto fíkovým krémem.





První sousta byla rozpačitá, ale při každém dalším soustu jsem to výborné čokoládové souffle namáčela do balzamikového krému víc a víc. Kombinace teplých jahod, borůvek a červeného rybízu s čokoládou a jemnou chutí fíkového balzamika byla opravdu výborná a mile mě to překvapilo.

A jelikož se mnou ochutnával i Slaďouš, mám pro vás dvě varianty servírování. Já jsem si vychutnala sufflé v ještě teplé mističce, ale on chtěl sufflé a´la bábovička =)





Za mě tedy mohu říct, že čokoládové sufflé  s horkým ovocem a tmavým fíkovým balzamikovým krém rozhodně ANO. Už se těším až ho ochutnám v kombinaci s vanilkovou zmrzlinou a dalšími varianty dezertů =)
____________________________________________

Bílý balzamikový krém je redukce s jemnou chutí, která ladí s rybami, zeleninou a téměř všude tam, kde se používá obyčejný ocet. Abych pravdu řekla,v tomto krému jsem nejvíce cítila ocet a tak jsem se ho rozhodla použít při grilování.




Na obědové menu jsem připravila marinovanou krkovičku v country koření a jako přílohu bramborové plátky se sladkou paprikou, chili a solí. Abychom toho neměli málo, grilovali jsme i kuřecí špízy s žampiony, slaninou a cibulkou. Kuřecí maso jsem marinovala v oleji a směsi na kuřecí steak.
Jelikož jsme byli hladoví jako vlci, ani jsme nestihli toto jídlo vyfotit po grilování.
 Ale mohu říct, že volba bilého balzamikového krému a grilování byla ta správná!

____________________________________________________

Jako poslední jsme se pustili na ochutnávku bílého balzamikového krému s příchutí citronu a pomeranče. Myslela jsem si, že v něm ucítím opravdu pomeranče a citróny, ale necítila jsem. Buď jsem měla už rozmlsané chuťové buňky po celém víkendu hodování a nebo tam opravu cítit nejdou. Každopádně jsem se dočetla, že tento krém pozdvihne do nebeských výšin delikatesní lahůdky, jako je panna cota, sýry či grilovaný ananas. Jakmile jsem si přečetla tento popis, měla jsem jasno. Miluji panna cottu!




Zvolila jsem tedy panna cottu z 33% šlehačky, kterou jsem servírovala se směsí lesního ovoce.
Vmíchala jsem lžičku krému do hrnce, ve kterém jsem ohřívala maliny, ostružiny, borůvky a rybíz. Přidala jsem také lžičku nerafinovaného třtinového cukru Muscovado, který jsem si velmi oblíbila. A tadáá, dobrota byla na světě. Panna cottu máme velmi rádi. Smetanová chuť s ovocem a letní drink k tomu, takové bývají naše letní rodinné oslavy =)
Recept ZDE

________________________________________________

 Za sebe mohu říct, že oba dva bílé krémy mi chutnaly a také voněly více po octu, než ty tmavé. Nejvíce mi chutná klasický tmavý krém, ale pravděpodobně to bude z důvodu, že jsem na něj zvyklá. A moc se těším až se pustím do dalšího vaření a ochutnávání nových kombinací.

A jaký na to měl názor Slaďouš?

Mně osobně chutnal nejvíce klasický tmavý balzamikový krém, jelikož mám velice rád zeleninové saláty a jeho chuť tento pokrm opravdu vylepšil .U sladších pokrmů už mi tyto kombinace tolik nechutnaly, protože se mi nehodila octová příchuť k ovoci, kterou jsem z krémů cítil.

Jak se říká: "sto lidí, sto chutí"  =)

… with love Dominika

You Might Also Like

4 komentářů:

Mňam! Potřebovala bych tě doma, abys mi dělala tak krásně vypadající jídla! :)

Dominika R. Sch. řekl(a)...

:D Moc děkuji, to se pěkně poslouchá =)

Veronika Sourkova řekl(a)...

Ahoj, koukám, že jsi si testování skvěle užila, mě by jsi nalákala na všechny tyhle dobroty :-) Veru z www.travelbookandcookbook.blogspot.com

Dominika R. Sch. řekl(a)...

Ahoj, děkuji, to ráda slyším =) Od té doby jsem vyzkoušela další skvělé kombinace ;)