... ombre blueberry cake

23:08


 
Dneska pro vás mám soutěžní recept a to konkrétně proto, že Lidl vyhlásil blogerskou výzvu, kde je hlavní cenou  kurz vaření u Romana Pauluse.
Úkolem bylo z produktů prodejen Lidl vymyslet originální letní dezert, přičemž autor musí použít
tři zadané ingerience, kterými byly Tastino Petit Beurre sušenky vanilkové, FinCarré čokoláda na vaření a sezonní ovoce. 
Hned jak jsem se o soutěži již na začátku měsíce dozvěděla jsem měla určitou představu, jaký dezert to asi bude, pak už jsem jen čekala na to, kdy budu mít konečně čas se vrhnout na jeho přípravu. Snad se vám bude líbit, dala jsem si na jeho vymyšlení a přípravě záležet.
Tak pojďme na to!


Ingredience

125 g vanilkových sušenek Tastino Petit Beurre
FinCarré čokoláda na vaření
50 g mletých mandlí
80 g rozpuštěného másla 
2 kelímky 31% šlehačka ke šlehání
smetana fix
čerstvé borůvku 





Postup jak na korpus

1. Sušenky a mandle vložte do robotu a rozmixujte je co nejvíce dohladka.
3. Směs smíchejte spolu s rozpuštěným máslem a zpracujte tak, aby se vše spojilo. Vnikne vám spíše taková drobenka.
 4. Na větší tác rozložte pečící papír a na něj vysypte vzniklé "těsto/směs". Rukama ho ztlačte na stejnoměrně silnou vrstvu (cca 2-3cm vysokou) a dejte chladit do lednice na cca 40min.






Postup jak na čokoládovou náplň 

1. Nyní si ve vodní lázni rozpusťe celou tabulku čokolády.
2. Až bude čokoláda zcela rozpuštěná vmíchejte do ní cca 60ml (půlku kelímku) smetany ke šlehání a pořádně promíchejte.




Postup jak na ombré šlehačku

1. Zbytek 31% šlehačky (1 a půl kelímku) nalijte do vyšší nádoby a přidejte cca 1/2 sáčku smetana fix, který vám pomůže šlehačku pěkně vyšlehat.
2. Vyšlehanou šlehačku si rozdělte do tří mističek.
3. Na misku, ve které potřebujete mít co nejtmavší fialovou barvu, vám poradím malý trik.
Pokud máte doma mražené borůvky, stačí pár kuliček předehřát v mikrovlné troubě. Pustí totiž šťávu, kterou vlijete do šlehačky a pořádně promícháte spolu s rozmačkanými čerstvými borůvkami.
4. Do druhé misky, stačí vmíchat rozmačkané čerstvé borůvky, aby jste dosáhli fialového nádechu šlehačky.
5. Třetí misku necháte jen tak, potřebujeme totiž i čistě bilou šlehačku na vrchní část dortu, aby nám vynikly borůvky na ozdobu.



A teď je na řadě dát dortík dohromady

1. Vychlazený korpus vytáhneme z lednice a pomocí sklenice, která má vám vyhovující rozměr, nožem vyřežeme kolečko.
2. Nyní si vezmete hrnec s rozpuštěnou čokoládou a pomocí lžíce ji navrstvíte na dort, stačí cca 0,5cm. Čokoláda nebude úplně tekutá, takže to jde velmi jednoduše.
3. Takhle předpřipravený dortík necháme cca 15min vychladit v lednici, aby nám čokoláda zatuhla.
4. Po 15min ho vytáhneme z lednice a pomocí lžíce a cukrářské těrky naneseme na dortík šlehačku ve třech vrstvách. Od nejtmavší fialové barvy po tu nejsvetlejší, tedy bílou.




5. Dortík opět necháme cca 15min vychladit v lednici a následně ho ozdobíme čerstvými borůvkami.
Podáváme s ozdobou z čokolády, borůvek a kouskem čerstvé a voňavé máty.

Takto zvolené množství vám výjde cca na 3 dortíky, záleží však, jaký si zvolíte rozměr korpusu.
Musím vás však upozornit, že korpus je opravdu křehký, takže s ním musíte zacházet velmi opatrně.






 Tadáá a dílo je hotovo!!

Nemám ráda, když se jídlo vyhazuje a tak jsem si poradila i s drobečky, které vznikly při vykrajování koleček z korpusu. Navrstvila jsem je do sklenice spolu se zbytkem borůvkové šlehačky.



Tento dezer u nás doma obstál na jedničku.
 Pochunali jsme si na něm a dostalo se mu velké chváli i od těch naši největších kritků. Ano, myslím tím tu naši mužskou část rodiny, a to taťku, strejdu, přítele a dokonce i babička ochutnala :D
 Takže vám mohu zaručit, že s tímto letním dezertem je sice trocha práce, ale sklidíte velký ohlas =))
 Ať se dílo daří!


… with love Dominika


You Might Also Like

4 komentářů

  1. Tééda, to bys měla určitě vyhrát, tak nádherně naservírována a určitě to bude obrovská mňamka :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Verunko, děkuji, moc si toho cením!

      Vymazat
  2. mňam, hned bych si takový dortík dala.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Vaše komentáře ♥

ARCHIV BLOGU

MŮJ OBLÍBENÝ BLOG ↓