.... hruškové chutney trochu jinak

8:43

O víkendu jsem se účastnila START IT food konference v Praze, která byla plná workshopů a přednášek. Ikdyž jsem toho měla do školy až nad hlavu, moc jsem se na to těšila. Člověk potřebuje upustit páru. Odpočítávala jsem dny, když v tom mi přišla sms, že mi druhého dne bude doručena zásila. Říkala jsem si od koho asi tak? Bylo tedy milým překvapením, když jsem na obálce viděla adresu Chefstarter. A co že se v balíčku ukrývalo? JÍDLO a dopis!
V průvodním dopise jsem se dozvěděla, že z přiložených ingrediencí mám ukuchtit svačinku. Ingredience byly čtyři a další jsem si mohla libovolně zvolit. No přiznám se, že jsem si v první chvíli myslela, že onu ukuchtěnou svačinku mám s sebou dovézt do Prahy na ochutnání, naštěstí stačilo své dílo sdílet na instagramu. Už jsem přemýšlela, jak to tam povezu :D

A jaké že to byly ingredience?
2 hrušky
sáček vlašských ořechů
sáček sušených brusinek
přírodní žervé

Dumala jsem, dumala a pak mě napadlo udělat hruškové chutney! Chutney jsem chtěla vyzkoušet už delší dobu, sice jsem neměla na mysli zrovna hruškové, ale proč ne? Výzva je výzva a kdo si hraje nezlobí a tak jsem se pustila do bádání na internetu. Hned v prvním receptu jsem zjistila, že se do chutney přidávají rozinky a měla jsem vyřešen problém, jak zakomponuji brusinky, jednoduše je vyměním. Poté jsem zjistila, že se do chutney dává také zázvor, nesnáším zázvor! Co si počnu?
No nic, bude to něco jako hruškové chutney podle mě.
 Až poté, co jsem nadšeně dovařila, nafotila a dopsala tento článek mi došlo, že jsem nepoužila pouze 4 ingredience navíc, ale asi 8. A to jsem to tak pečlivě několikrát počítala. Pořád mi asi nedocházelo, že ono chutney není jen ta jedna ingredience. Asi už jsem z té školy opravdu unavená :D
 Takže jsem se pustila do nového vymýšlení, jak splnit úkol na svačinku o maximálně 4 ingrediencích navíc, ale recept na "chutney" už byl na světě :D

 
Ingredience na mé chutney

2 hrušky
1 malá cibule
1 středně velký stroužek česneku
3 lžice cukru
lžička skořice
1 hřebíček
1 PL sušených brusinek
60 ml bílého vína ( já použila Ryzlink Rýnský ze sklípku z J. Moravy)
špetka soli


Postup

1. Očištěné hrušky bez jádřinců a bez slupky nakrájíme kostičky (co nejmenší)
2. V hrnci rozpustíme cukr dokud nám nevznikne karamel.
3. Najemno nakrájenou cibulku a utřený česnek spolu s nakrájenými hruškami přidáme do hrnce s karamelem a promícháme. Začně se krásně uvolňovat šťáva.
4. Smeš okořeníme (skořice, hřebíček, sůl), podlijeme vínem a podusíme doměkka.
5. Přidáme brusinky a necháme probublávat, dokud směs nezhoustne.



Případné kritiky varuji, že jsem vycházela asi z různých osmi receptů, přičemž se v každém z nich psalo něco jiného.
No nebyli by jste z toho jelen?

Chutney by mělo mít konzistenci marmelády, ale mně se ty hrušky ne a ne rozvařit (proto ta poznámka v receptu, snažte se hrušky nakrájet na co nejmenší kousky). A musím říct, že k tomu sýru s tím napečeným toastem a skleničkou vína to bylo opravdu geniální. 





You Might Also Like

0 komentářů

Děkuji za Vaše komentáře ♥

ARCHIV BLOGU

MŮJ OBLÍBENÝ BLOG ↓