Stránky

pondělí 23. listopadu 2015

... smetanová omáčka z hlívy ústřičné

Hlíva ústřičná je dřevokazná houba, rostoucí převážně na listnatých stromech, z nichž si bere živiny, které potřebuje a které prospívají i našemu organismu. Její účinky jsou jedinečné. Mezi hlavní účinky patří posílení imunity organismu, pozitivní vliv na infekce a záněty, krevní tlak a zlepšení stavu cévního systému. Její účinky jsou využívány také pro zlepšení peristaltiky střev, při alergii, pro zlepšení metabolismu, regenerace organismu a snížení cholesterolu.



Ingredience

200-300g hlívy ústřičné
1 kelímek 12% smetany na vaření
1 malá cibule
pepř
sůl
drcený kmín
brambory
máslo 

Postup

1. Na másle necháme zpěnit cibulku a poté k ní přidáme na nudličky či kostičky nakrájenou a omytou hlívu.
2. Po cca 5-10min restování přidáme na pánev cca 1dcl vody a necháme hlívu podusit, dokud se voda neodpaří. Tento krok bude trvat cca 10-15min. Pokud se vám po ochutnání bude zdát hlíva ještě trochu tuhá, přidejte opět trochu vody a nechte opět podusit, dokud se voda z 90% nevypaří.
3. Poté na pánvi hlívu osolíme, opepříme a okořeníme ji čerstvě drceným kmínem. Promícháme a přilejeme celý kelímek 12% smetany, promícháme a necháme minutku jemně probublat.
4. Oškrabané brambory dáme vařit s kmínem a solí.
5. Poté je scedíme a lehce je pošťouháme s kouskem másla.
6. Woala, hotovo, servírujeme.




Tento recept u nás doma milujeme nejen proto, že je hlíva velmi zdravá, ale smetanové omáčky u nás prostě vedou. Jak varianta s těstovinami, tak právě s bramborami.
Doporučuji používat čerstvě mletý pepř pro intenzivnější chuť a vůni =)
A dámy, zapomněla bych dodat, že tento pokrm u nás byl v režii Luby. Já jsem jen ochutnávala a z dálky sem tam navigovala. A taky drtila v hmoždíři kmín, takže jsem byla hrozně užitečná, že jo :D
 Takže tento recept musí zvládnout i vaše drahá polovička!





Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za Vaše komentáře | Thanks for your comments