Stránky

neděle 27. prosince 2015

... vývar z husích krků

U nás doma je polévka alespoň 3x týdně. Jsme proště polévkový :D
Nejčastěji máme na pořadu dne právě vývar. Kuřecí, krůtí, hovězí a nebo právě z husích krků.
V zimě nesmí chybět ani bramboračka, ale vývar je prostě klasika, která neomrzí.


Ingredience

5ks husích krků
1,5l vody
1 větší mrkev
1/3 středně velkého celeru
sušená majoránka
pepř celý
pepř mletý
mořská sůl
malá cibulka
strouček česneku

Ingredience na noky

1 vejce
hrubá mouka (dle hustoty)
sůl




Návodů na skvělý vývar najdete na internetu určitě obrovskou spoustu, ale přecejen každý ho máme rád trochu jinak a nejlépe takový, jaký nám od mala dělala maminka, když nás trápila nějaká chřipka a jen vývar nás mohl postavit na nohy.

Postup

1.  Do většího hrnce si nalejeme vodu a vložíme do něj také opláchnuté husí krky.
2.  Přidáme očištěnou zeleninu, tudíž mrkev, celer, cibuli, stroužek česneku. Dále přidáme sůl a pepř celý
3. Vývar uvedeme k varu a necháme ho dvě hodiny probublávat.
4. Poté vyjmeme zeleninu a krky. Zeleninu nakrájíme na drobné kostičky a až nám krky trochu vychladnou, obereme je. Když budete šikovná hospodyňka, tak jako já, aspoň tři se vám podaří ubránit před mlsnými strávníky =))
5. Nakrájenou zeleninu spolu s obraným masem vložíme zpět do polévky, přidáme cca 1PL sušené majoránky a dle chuti polévku k opeříme čerstvě mletým pepřem a dosolíme.

Postup noky

1. V mističce si rozšleháme vidličkou vejce, které osolíme špetkou soli a postupně do něj budeme vmíchávat hrubou mouku. Těstíčko ochutnejte, zda je dostatečně slané.
2. Těstíčko bude mít polohustou, lepivou konzistenci, ale i přesto půjde lehce nabrat lžičkou a vytvořit pomyslný tvar noku.
3. Vytvarované noky (krásně to jde pomocí dvou lžiček) vkládáme do vroucí, jemně probublávající polévky. Hotové budou ve chvíli, kdy vyplavou na povrch.






1 komentář:

Děkuji za Vaše komentáře | Thanks for your comments