Stránky

sobota 9. ledna 2016

... výborná boloňská omáčka



Byly doby, kdy jsem špagety nejedla. Respektive byly to roky, co jsem nejedla špagety, ale ostatní těstoviny ano. Ani nevím jak to vzniklo, ale prostě jsem od malinka neměla ráda špagety a přitom paradoxem bylo, že jsem je odmítala i přesto, že kolínka s cukrem zbožňuju. Ne a ne ta moje zatvrzelá hlava pochopit, že je to to stejné, jen v jiném tvaru. Prostě děti!
Ani nevím, kdy jsem špagety začala jíst, asi nastal nějaký zlom. To máte tak, když bych se jeden měsíc mohla ujíst rajčatové polévky a druhý měsíc ji nemůžu ani cítit :D

Každopádně dneska mi špagety nedělají nejmenší problém a tak vám přináším výborný recept na boloňskou omáčku se sýrem grana padano. Boloňská omáčka má původ v bohatém regionu severní poloviny Itálie. Otázkou je co do původního receptu opravdu patří, co do něj zasadně nepatří. Boloňské špagety dělá spousta kuchařů prostě po svém.



Ingredience

500g mletého vepřového masa
2 lžíce domácího vepřového sádla
1 cibule
2 stroužky česneku
1/4 menšího celeru
1 mrkev
60g rajčatového protlaku (malá konzerva)
150ml vody
1 ČL soli
čerstvě mletý pepř
sýr Grana padano na posypání


Postup 

1. Jako první si oloupeme cibuli a česnek.Oškrábeme celer a mrkev. Tyto čtyři ingredience nakrájíme na malé kostičky.
2. Ve větší pánvi necháme na mírném plameni rozehřát sádlo, poté přidáme na kostičky nakrájenou mrkev, kterou za občasného míchání necháme cca 2-3 minuty změknout. 
3. Přidáme cibuli, česnek a celer a opět je necháme 2-3 min opékat.
4. Na vyšším plameni orestujeme mleté maso a ve chvíli, kdy se vypaří skoro všechna šťáva, přidáme protlak. Směs mícháme, aby se nám nepřipálila.
5. Směs na pánvi zalijeme cca 150ml vody. Tak aby se nám utvořila ani né hustá, ale ani ne moc řídká omáčka. Omáčku osolíme a opepříme dle chuti. Poté pánev přikryjeme pokličkou a necháme ji alespoň 30-40min probublávat a případně budeme dolévat vodu. 
6. Servírujeme s oblíbenými těstovinami a nastrouhaným sýrem Grana padano.






3 komentáře:

  1. Boloňská omáčka je klasika kterou také ráda dělám !

    NEPLECHA NA PLECHU

    OdpovědětVymazat
  2. Dobře, objednávám si tohle jídlo na co nejdřívější dobu.

    OdpovědětVymazat
  3. Tuhle omáčku miluju, já do ní dávám řapíkatý celer a je to moc dobré :)
    Šárka

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Vaše komentáře | Thanks for your comments