Domácí kokosové mléko

10:14



Rostliná mléka jsou v posledních letech velkým trendem. Já osobně nic proti kravskému mléku nemám, nejsem například vegan a ani nemám alergii na laktózu. Ale jelikož si často dělávám smoothie, tak mezi vodou, mlékem a kefírem uvítám ještě další změnu na zpestření chuti. Na trhu je hned několik variant sojových, mandlových či kokosových mlék. Dokonce jsou na trhu i mléka vanilková, jahodová či čokoládová, ale věřím, že to jistě víte.

Mně jakožto člověku, co tato mléka vyhledává jen za účelem zpestření, příjde líto utrácet za ně velké peníze a tak jsem hledala jiný způsob. Samozřejmě, že je tím nejlepším a zároveň nejlevněšjím způsobem udělat mléko doma. Hold zase jsme zpět u mého dobrého přísloví, že domácí chutná nejlépe a tentokrát vám to i ušetří spoustu peněz.

Kokosová kupovaná mléka jsou mimo jiné "obohacena" o emulgátory, cukry a stabilizátory. Myslím, že tyto zbytečnosti do sebe dostáváme v několika dalších potravinách a tak je fajn vyhledávat co nejvíce alternativ, kde je nenajdeme.


Ingredience

2 hrnky strouhaného kokosu
4 hrnky teplé vody

Vždy volte poměr 1:2


Postup

1. Kokos spolu s teplou vodou dejte do stolního mixéru a nechte alespoň 4 minuty mixovat. Na stěnách se vám začně tvořit kokosová smetánka.
2. Teplou vodu volíme proto, aby se lépe začaly uvolňovat tuky. Mléko můžete ihned konzumovat. 
3. Déle jak dva dny jsem ho v lednici neuchovávala, takže vám nemohu říct, jak dlouho by vám vydrželo. Každopádně pokud mléko budete uchovávat lednici, nahoře se vám udělá vrstva ztuhlé smetany. Proto jsem mléko před použitím vytáhla, nechala povolit a promíchala jsem ho.

Všechny tyto postupy uvidíte ve video receptu.

 

Vzniknou vám tedy dva produkty. 
Kokosové mléko, které můžete použít do smoothie, do dezertů či jim můžete zjemnit mrkvový krém. A jako druhý produkt vám zůstane kokosová mouka/drť. Tu můžete přidávat do smoohie, do buchty a nebo do domácího musli.




You Might Also Like

4 komentářů

Děkuji za Vaše komentáře ♥

ARCHIV BLOGU

MŮJ OBLÍBENÝ BLOG ↓