Domácí mandlové máslo & smoothie bowl

11:24


Smoothie miska nebo-li smoothie bowl je prakticky hustější smoothie, které jíte lžičkou a jako ozdobu si na něj nasypate nejrůznější semínka, oříšky či kokos. Přikrájíte si na ni ovoce a jako TOP přidáte lžičku domácího oříškového másla. Oříšková másla jsou obrovským hitem a lidi napříč světem si je s oblibou přidávají k lívancům, palačinkám, do smoothie, na krekr nebo jen tak ho mlsají na lžičce.
Másla ze semínek a ořechů jsou vyrobena pouze mletím. Melou se dokud nevytvoří hladkou a hustou hmotu. Skvělé je, že si máslo tímto způsobem zachovává všechny nutriční hodnoty.
Másla ze semínek a ořechů jsou vyrobena pouze mletím, dokud nevytvoří hladkou, hustou, krémovou pastu, takže výsledné máslo si zachovává všechny nutriční hodnoty. Tato másla jsou bohatá na bílkoviny, esenciální mastné kyseliny, vlákninu a další cenné živiny.

Více se dočtete slunecnyzivot.cz/2014/03/domaci-vyroba-masel-ze-seminek-a-orechu/ © Slunečný život

Minulý týden mi to nedalo a jelikož jsou tato másla poměrně drahá, tak jsem si doma zkusila udělat mandlové. Mandlové máslo je příjemně nasládné a voňavé. Je plné hořčíku, vitamínu B2, E, vlákniny, bílkovin a esenciálních mastných kyselin. První ochutnání bylo fajn, ale nějak mi vadila ta lepkavější konzistence a pocit, který zanechává v ústech. Ale dneska ráno jsem si ho přidala právě do smoothie bowl a padám slastí! Je to tak výborné! Mňam.

A jelikož jsem si to vyzkoušela na vlastní chuťové buňky, že je to fakt pecka, podělím se s vámi dnes o recept.



Ingredience

2 hrsti mandlí = cca  2-3 polévkové lžíce másla


Postup

Postupů je hned několik. Prvním z nich je, že se mandle namáčejí na cca 6 hodin a poté se nechají přes den vyschnout. Někdo si mandle praží a někdo je zbavuje slupky.  Já jsem zvolila tu nejpřirozenější a nejpraktičtější cestu a mandle jsem bez jakýchkoliv úprav dala do mixéru (miska se sekáčkem) a mixovala jsem tak dlouho, dokud mandle neutvořily drť, lepivou drť, kaši a následně hladké máslo.
Tento proces trval cca 30minut, ale samozřejmě i s přestávkami abych si neodvařila motor v mixéru.
Máslo uchovávám v uzaviratelné sklenici v ledničce a tuším, že jsem se dočetla, že vydrží  bez problému i 14 dní a déle.





Ingredience

4 mražené ringle
1 mražený banán
100ml vody
chia semínka na posypání
strouhaný kokos na posypání
1 ČL mandlového másla
pár mražených ostružin na ozdobu


Postup

1. Mražené ringle a banán jsem spolu s vodou rozmixovala ve stolním mixéru.
2. Vzniklý hustější obsah jsem přelila do misky.
3. Smoothie jsem posypala chia semínky a kokosem.
4. Následně jsem na smoothie rozprostřela jednu čajovou lžičku mandlového másla a přidala jsem na ozdobu a na zpestření taky pár ostružin.


 Použité ovoce nemusí být mražené. Ale já si některé ovoce dávám předem zmrazit, protože nemám ráda, když je smoothie z mixování trochu teplejší.

Pokud budete mandlové máslíčko nebo smoothie bowl zkoušet, určitě mi dejte vědět jak vám chutnalo, stačí mě například označit na instagramu nebo na facebooku.
Mějte krásný den!


You Might Also Like

2 komentářů

  1. Tento recept chci už dlouho zkusit, určitě to bude hrozně dobré :) Děkuju, T.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No já jsem si ho zamilovala a chystám se vyzkoušet i jiná másla =)

      Vymazat

Děkuji za Vaše komentáře ♥

ARCHIV BLOGU

MŮJ OBLÍBENÝ BLOG ↓