Stránky

pondělí 1. února 2016

Domácí mandlové máslo & smoothie bowl


Smoothie miska nebo-li smoothie bowl je prakticky hustější smoothie, které jíte lžičkou a jako ozdobu si na něj nasypate nejrůznější semínka, oříšky či kokos. Přikrájíte si na ni ovoce a jako TOP přidáte lžičku domácího oříškového másla. Oříšková másla jsou obrovským hitem a lidi napříč světem si je s oblibou přidávají k lívancům, palačinkám, do smoothie, na krekr nebo jen tak ho mlsají na lžičce.
Másla ze semínek a ořechů jsou vyrobena pouze mletím. Melou se dokud nevytvoří hladkou a hustou hmotu. Skvělé je, že si máslo tímto způsobem zachovává všechny nutriční hodnoty.
Másla ze semínek a ořechů jsou vyrobena pouze mletím, dokud nevytvoří hladkou, hustou, krémovou pastu, takže výsledné máslo si zachovává všechny nutriční hodnoty. Tato másla jsou bohatá na bílkoviny, esenciální mastné kyseliny, vlákninu a další cenné živiny.

Více se dočtete slunecnyzivot.cz/2014/03/domaci-vyroba-masel-ze-seminek-a-orechu/ © Slunečný život

Minulý týden mi to nedalo a jelikož jsou tato másla poměrně drahá, tak jsem si doma zkusila udělat mandlové. Mandlové máslo je příjemně nasládné a voňavé. Je plné hořčíku, vitamínu B2, E, vlákniny, bílkovin a esenciálních mastných kyselin. První ochutnání bylo fajn, ale nějak mi vadila ta lepkavější konzistence a pocit, který zanechává v ústech. Ale dneska ráno jsem si ho přidala právě do smoothie bowl a padám slastí! Je to tak výborné! Mňam.

A jelikož jsem si to vyzkoušela na vlastní chuťové buňky, že je to fakt pecka, podělím se s vámi dnes o recept.



Ingredience

2 hrsti mandlí = cca  2-3 polévkové lžíce másla


Postup

Postupů je hned několik. Prvním z nich je, že se mandle namáčejí na cca 6 hodin a poté se nechají přes den vyschnout. Někdo si mandle praží a někdo je zbavuje slupky.  Já jsem zvolila tu nejpřirozenější a nejpraktičtější cestu a mandle jsem bez jakýchkoliv úprav dala do mixéru (miska se sekáčkem) a mixovala jsem tak dlouho, dokud mandle neutvořily drť, lepivou drť, kaši a následně hladké máslo.
Tento proces trval cca 30minut, ale samozřejmě i s přestávkami abych si neodvařila motor v mixéru.
Máslo uchovávám v uzaviratelné sklenici v ledničce a tuším, že jsem se dočetla, že vydrží  bez problému i 14 dní a déle.





Ingredience

4 mražené ringle
1 mražený banán
100ml vody
chia semínka na posypání
strouhaný kokos na posypání
1 ČL mandlového másla
pár mražených ostružin na ozdobu


Postup

1. Mražené ringle a banán jsem spolu s vodou rozmixovala ve stolním mixéru.
2. Vzniklý hustější obsah jsem přelila do misky.
3. Smoothie jsem posypala chia semínky a kokosem.
4. Následně jsem na smoothie rozprostřela jednu čajovou lžičku mandlového másla a přidala jsem na ozdobu a na zpestření taky pár ostružin.


 Použité ovoce nemusí být mražené. Ale já si některé ovoce dávám předem zmrazit, protože nemám ráda, když je smoothie z mixování trochu teplejší.

Pokud budete mandlové máslíčko nebo smoothie bowl zkoušet, určitě mi dejte vědět jak vám chutnalo, stačí mě například označit na instagramu nebo na facebooku.
Mějte krásný den!


2 komentáře:

  1. Tento recept chci už dlouho zkusit, určitě to bude hrozně dobré :) Děkuju, T.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No já jsem si ho zamilovala a chystám se vyzkoušet i jiná másla =)

      Vymazat

Děkuji za Vaše komentáře | Thanks for your comments