Uzená polévka s hato mugi

12:00 Pieces of my world 2 Comments



Slzovka obecná se také nazývána Jobovy slzy a nebo japonsky Hato mugi. Jedná se o semena divoké trávy a jsou podobná ječmenu. Mají silné čisticí účinky a proto se často používají k detoxikaci organismu. Slzovka podporuje funkci sleziny a příznivě působí při boji s akné a jinými zánětlivými procesy na kůži. Obsahuje vysoký obsah aminokyselin a má také vysoký obsah vitamínů skupiny B, vitamínu C, draslíku, kalcia, hořčíku, železa, mědi, zinku apod. Odvar ze slzovky údajně pomáhá při žaludeční a střevní slabosti a podporuje funkci jater. Je jednou z nejdéle pěstovaných obilovin na světě. Jelikož je to bezlepková potravina, je vhodná pro celiaky.

Ingredience

500g uzené krkovice
1 ČL sušeného libečku
1 ČL sušené majoránky
3 kuličky celého pepře
2 lžíce sádla
1 cibule
4 PL hato mugi
1 mrkev
1/4 celeru 

Postup

1. Uzenou krkovici zalijte ve velkém hrnci vodou tak, aby byla ponořená. Přidejte k ní pepř a cca 40min vařte tak, aby voda lehce probublávala.
2. Mezitím připravte slzovku neboli hato mugi. Zalijte ji nejméně dvojnásobkem vody a uvařte ji podle návodu.
3. Sceďte ji a propláchněte studenou vodou. Pokud víte už ráno, že se bude chystat k obědu uzená polévka, slzovku si namočte hned ráno do vody.
4. V jiném hrnci osmahněte na sádle cibulku na jemno nakrájenou. Poté k ní slijte uzený vývar, přidejte na kostičky nakrájenou mrkev i s celerem a vývar vařte cca dalších 20 minut. 
4. Poté si ukrojte kus z krkovice a nakrájejte ho na kostičky. 
Zbytek masa si nechte třeba na druhý chod s bramborovu kaší =)
5. Na závěr přidejte libeček a majoránku. dle potřeby polévku dochutíme solí či mletým pepřem. Krkovice bude totiž sama o sobě poměrně slaná.







You Might Also Like

2 komentářů:

Ma jolie cuisine řekl(a)...

Super, to neznám a moc ráda ochutnám, polévka vypadá skvěle, hned bych ochutnala, mám tyto silné vývary moc ráda, takže tu kombinaci ráda zkusím! krásný večer, Terka

Pieces of my world řekl(a)...

Terko, doufám že ti polévka chutnala. Já mám slzovku doma už dlouho a do uzené polévky mi přijde ideálně využitá =)