... irské sýry

20:30 Pieces of my world 2 Comments


S nadcházejícím typickým irským svátkem dnem Svatého Patrika se 17. března vitríny tamních obchůdků se sýry začínají plnit gurmánskými kousky.
Irsko je zemí, která nemá zrovna vyhlášenou sýrovou historii, jako je tomu třeba u italské Gorgonzoly nebo francouzského sýru Reblochlon. Mlékárenský průmysl totiž vymizel z Irska během 2. světové války. Ale v posledních letech se do Emerald Isle, jak se Irsku básnicky přezdívá díky jeho přenádherné přírodě, navrací sýrová tradice.
Irsko má výhodu v kvalitním mléku, a to díky tomu, že se tamní krávy pasou ve volné přírodě na zelených loukách. Místním expertům přes sýry se daří skloubit kvalitní ingredience a výsledky jsou vynikající. Většině lidí se ve spojitosti s Irskem vybaví irský cheddar, ale věřte, že stojí za to ochutnat i jiné tamní sýrové speciality.

Cahill's Irish Porter Cheddar

Sýr, ve kterém vyniká tmavě hnědé pivo s ořechovou příchutí, pochází z hrabství Limerick. Zmíněné pivo Porter tomuto sýru dodává mramorovaný vzhled, kvasnicový nádech a čokoládovou chuť. Tento sýr se často servíruje jako předkrm, například nakrájený na plátky podávaný na salátu.

Carrigaline

Svěží, jemný, poloměkký sýr z hrabství Cork. Tento sýr se neservíruje jen tak k zakousnutí na prkénku spolu s ostatními, ale nechává se roztát na rozpečeném pečivu či v polévce.

Crozier Blue

Jemně štiplavý, krémový ovčí sýr z hrabství Tipperary. Degustátoři popsali jeho chuť s nádechem tónů ovoce a následným lehkým pocitem brnění v krku, díky jeho štiplavosti. Crozier se často servíruje spolu s dalšími sýry na sýrovém prkénku k posezení s přáteli, ale také se s oblibou namáčí do 75% hořké čokolády jako fondue. Avšak největší zvláštností tohoto sýru je, že se z něj dělá dokonce i zmrzlina.

Dubliner

Sladký sýr s granulovanou texturou, který zraje jeden rok. Sýr je pojmenován podle hlavního a zároveň největšího města Irska, Dublinu, a to i přesto, že je vyroben v hrabství Cork. Tento sýr si klade za cíl spojit ostrost zralého cheddaru a máslové sladkosti Parmezánu. Dubliner je ideální v kombinaci s vínem Cabernet, Chardonnay a nebo se k němu hodí i ovocná vína. Často se také kombinuje s tmavým irským pivem Guinness.  S oblibou ho místní lidé párují s jablky či s hruškami, ideální sýr do ovocného salátu s dominancí těchto dvou plodů.



You Might Also Like

2 komentářů:

Piosek řekl(a)...

Krásné fotky, úplně se mi sbíhají sliny! :) A moc pěkný článek!

Piosek
www.piosek.blogspot.cz

Rozi Anne řekl(a)...

Zbožňuji sýry