... nej sýry světa

10:00

 
Vybrala jsem pro vás ty nejluxusnější, nejchutnější, nejdražší, nejaromatičtější i nejstarší.

Sýr nejluxusnější 

Mezi nejluxusnější sýry světa patří i sýr se vznešeným názvem Clawson Stilton Gold, který je nejdražším sýrem Velké Británie. Jedná se o limitovanou vánoční edici sýru rokforového typu. Je vyroben z prémiového bílého sýru Stilton, který navíc obsahuje likér s obsahem taveného zlata a zároveň je obalen v lupíncích jedlého zlata. Jeho cena je až 67x vyšší než cena běžného sýru Stilton. Sto gramů tohoto sýru z limitované edice stojí v přepočtu až 1 800 korun a zároveň je nejdražším ze všech Stiltonů na světě.

Sýr nejzajímavější

Každý rok se ve Velké Británii koná mezinárodní udílení cen nejlepších sýrů na světě. V celé soutěži je hned několik tisíc druhů sýrů od nejrůznějších výrobců a desítky sýrů v každé konkrétní kategorii. Vítězné ocenění nabízí obrovskou prestiž pro zvolené sýrové produkty, které jsou hodnoceny nejzkušenějšími odborníky. Například v roce 2013, na 116. ročníku Mezinárodního udílení cen nejlepších sýrů na světě, byl zlatou medailí ve své kategorii „sýry s modrou plísní“ vyhlášen Claxstone Smooth Blue. Tento sýr je původem z Anglie a mléko použité k jeho výrobě je kravské. Pochází od krav, které se pasou na nejzelenějších pastvinách v oblasti Leicestershire a Nottinghamshire, což se odráží na skvělé kvalitě mléka, které tamní krávy produkují. Výrobcem je sýr popsán jako ručně vyrobený měkký sýr s jemnou a krémovitou texturou, delikátní chutí a nádechem chutě modré ušlechtilé plísně. Neobvyklé na něm je, že je vyroben přímo ke konzumaci ihned po vytažení z lednice.

Sýr nejdražší

Sýr s názvem Pule se vyrábí v srbské přírodní rezervaci vzdálené 80 km od Bělehradu. A čím je tento sýr tak speciální? Je vyráběn na menší farmě, z mléka ohroženého druhu balkánských oslů, kterých je tam chováno pouze něco málo - kolem sto kusů. Tento sýr je nejen charakteristickým a velmi vzácným rysem srbské kuchyně, ale zároveň tím nejdražším sýrem na světě. Podle výrobců Pule je potřeba 25 litrů oslího mléka na jeden kilogram tohoto bílého uzeného sýru s hrudkovitou strukturou. Kilogram sýrového pecnu stojí v přepočtu až 35 400 korun českých.


Sýr nejaromatičtější

Pokud nepatříte mezi příznivce aromatických sýrů, tak to pravděpodobně ještě neznáte sýr Epoisses, který patří mezi nejaromatičtější sýry světa. Je vyráběn z přírodního kravského mléka s kapkou brandy. O tomto sýru se říká, že štiplavý nádech amoniaku navozuje pocit, že doslova zapáchá. Největší kuriozita spojená s Epoisses je ta, že ho ve Francii zakázali převážet v prostředcích hromadné dopravy.

Sýr nejstarší

Nejnovější zprávy ze zahraničí hovořící o nejstarším sýru světa jsou opravdu kuriózní. Pro představu - některé druhy čedaru mohou zrát i desetiletí. Nyní ale archeologové objevili na těle mumií v čínské poušti sýr, který svým stářím sahá až do doby 1 615 před Kristem a díky tomu se stal nejstarším známým sýrem na světě. Odborná analýza odhalila, že se tento starodávný sýr vyráběl z kravského mléka a byl vyráběn pomoci směsi bakterií a kvasinek, které jsou známé z výroby kefíru. Nikoli tedy za použití syřidla, jako je běžné dnes. Za svou neobvykle dlouhou trvanlivost vděčí tento sýr výjimečně příznivým podmínkám v čínské poušti Takla-Makan, kde kombinace krutého mrazu, suchého pouštního vzduchu a slané půdy vytvořila dokonalé zakonzervování.







You Might Also Like

2 komentářů

  1. milujem mozzarelku milujem pareničku milujem syry ♥
    pekný článok ;)

    TeenMumy

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Domčo, zajímavý článek! Miluji sýry, takže příjemné počtení :) Epoisses jsem ochutnala přímo v Burgundsku na místním trhu a byl na mě dost měkkný, až dá se říci rozteklý, a doslova smrděl :D Tomu zákazu v dopravě se nedivím, jednou jsem převážela sýr, který normálně aromatický moc není, ale když jsem dorazila, lidé kolem mě se mi jaksi vyhýbali - no asi se trošku rozležel po dvou hodinách bez lednice :D ještě je dobře aromatický třeba Reblochon, který také dokáže pěkně zapáchat, ale mě tedy hodně chutná...

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Vaše komentáře ♥

ARCHIV BLOGU

MŮJ OBLÍBENÝ BLOG ↓