Stránky

pondělí 13. června 2016

... aromatické sýry


Sýry s charakteristickou vůni a výraznou chutí jsou oblíbené nejen v České republice, ale také třeba v Německu, Belgii nebo Francii.

Romadúr

Jedním z nejznámějších druhů je Romadúr, který poznáte podle typické žlutooranžové barvy. Romadúr je měkký sýr, který zraje pod takzvaným mazem, tedy od povrchu směrem dovnitř. Základní surovinou pro jeho výrobu je plnotučné mléko vysoké jakosti, které obsahuje řadu organismu prospěšných látek, zejména vápník a bílkoviny. Romadúr vznikl v Belgii, oblíbený je i v Německu a samozřejmě v České republice.    


Tvarůžky

Nejznámějším aromatickým sýrem u nás jsou ale Olomoucké tvarůžky, jejichž historie sahá tak daleko do minulosti, že není možné přesně definovat, kdy se poprvé objevily na stole. Nejstarší zmínky pocházejí z pozůstalostí Olomouce z roku 1583, kdy se poprvé objevilo pojmenování Olomoucké tvarůžky. Jsou zrajícím sýrem vyrobeným z netučného kyselého tvarohu, který je vyroben z pasterizovaného kravského mléka. Mají zcela ojedinělou chuť a typické aroma, které je způsobeno rozkladem bílkovin sýra při zrání. Tvarůžek během průběhu zrání měkne a jeho povrch je oproti světlému jádru nažloutlý a lehce mazlavý. Olomoucké tvarůžky jsou stolní sýr, který se vyrábí bez přídavku syřidel, barviv, aromat a stabilizátorů.

Graukäse

V Tyrolsku či Salcbursku je pak velmi známý sýr Graukäse. Stejně jako u tvarůžků se jedná o sýr s velmi nízkým obsahem tuku a dokonce i podobně zraje. Sýr postupně prozrává a tím se mění jeho bílé tvarohové části na světle žlutou hmotu. Patří mezi krátkodobě zrající sýry, protože jeho optimální doba zrání je okolo dvou týdnů.

Banon

Francouzský Banon je v této kategorie ojedinělý tím, že se vyrábí z nepasterovaného kozího mléka. Tento aromatický sýr je pojmenovaný podle vesnice nedaleko Ventoux. Mléko na jeho výrobu pochází od koz speciálního provensálského plemene, které se chová na pobřeží i v Alpách. Sýr se namáčí v pálence, následně se balí do kaštanových listů a převazuje se lýkem.

Hermadur

Král Sýrů se občas vydává na cesty v převleku a rozšiřuje tak řady českých aromatických sýrů. Hermadur je jedním z nich a spojuje v sobě nejen plísňové, ale také pikantní aroma. Nemůžete ho sice nazývat hermelínem, příbuznost se ale popřít nedá. Jeho kůrka je o něco tmavší a křupavější, jeho jádro je zase příjemně vláčné. A to tím vláčnější, čím déle směrem k datu spotřeby počkáte s jeho ochutnáním.






3 komentáře:

  1. bože! Úplně slintám😍😍😍 miluju zrající sýry... A ta vůně! Nechápu jak můžou někomu smrdět :D <3

    OdpovědětVymazat
  2. Miluji sýry, a to i ty aromatické.
    Petra

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Vaše komentáře | Thanks for your comments