Domácí bezový sirup

8:00


 
Černý bez je kouzelný, stejně tak jako jeho vůně. Na to, že jsem alergik a všechny stromy mi na jaře neuvěřitelně smrdí, tak černý bez mě vždycky okouzlí a poznám ho už za rohem.
Stejně tak miluju bezovou limonádu a k ní je potřeba ten nejlepší domácí bezový sirup!


Ingredience

2l převařené vody
30 rozkvetlých bezových květů
700g třtinového cukru
1ČL kyseliny citronové
3 citrony



Postup

1. Prvním krokem je vydat se na procházku po okolí a najít ve vaší blízkosti krásně rozkvetlý černý bez a nasbírat (pomocí nůžek) 30 kusů bezových květů. Vybírejte pečlivě! Pouze ty rozkvetlé, ale né poloopadané květy. Ty ideální jsou ty čerstvé, jak já říkám, ty které jsou světlounké.
2. Nad dřezem jednotlivé květy oklepejte a každý na sekundu strčte pod proud teplé vody. Při oklepávání z květů opadají smítka či případní nechtění broučci. Neomývejte květy nějak důkladně, jinak byste je zbavili toho vzácného pylu.
3. Do velkého hrnce, či velké zavařovací sklenice nalejte 2l převařené, avšak již vychladlé vody, ve které rozpustíte 700g cukru.
4. Na prkénku si pokrájejte na plátky dva bio citrony i s kůrou a ten třetí rozkrojte na půl a vymačkejte jeho šťávu do vody s cukrem.
5. Nyní do vody nasypejte jednu čajovou lžičku kyseliny citronové, která slouží jako konzervant a poté vložte očištěné bezové květy. Celou směs promíchejte a zkontrolujte, zda jsou všechny části pod vodou. Nádobu zakryjte a umístěne ji na 24 - 48 hodin do chladné a tmavé místnosti.
6. Poté sirup sceďte přes plátno a uchovávejte ho v horkou vodou vymytých sklenicích na uzávěr.





Bezový či bezinkový sirup je naprosto dokonalý s jemně perlivou minerálkou jako poctivá domácí limonáda. dle hcuti můžete přidat i snítek máty, ale zaručuji vám, že tuto limču budete milovat =)


Utěrka - Pepco
Tácek - A la maison
Váha -  A la maison

You Might Also Like

5 komentářů

  1. Milujeme doma vsichni! Sice davam normalni sirup, ale tak jsem naucena uz od mamky. A s perlivkou je vazne nejlepsi.
    Andreablog

    OdpovědětVymazat
  2. Robíme ho podobne a milujem ho! Krásne fotky :).

    OdpovědětVymazat
  3. Milujwm bazový sirup, už len najst bazu a idem nato ;-)

    OdpovědětVymazat
  4. Moc krásné fotky!
    Petra

    OdpovědětVymazat
  5. Tento je môj obĽúbený a tiež sme ho tento rok robili a vyskúšali sme aj metovo-medovkový. Ten mi tiež veľmi chutí :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Vaše komentáře ♥

ARCHIV BLOGU

MŮJ OBLÍBENÝ BLOG ↓