Stránky

úterý 19. července 2016

Slaný karamel ...



 O tom, že slaný karamel buď milujete a nebo nesnášíte jsem už slyšela, ale jelikož karamel obecně mám moc ráda jak v kombinaci s oříšky, čokoladou či v podobě máslového krému. Tak jsem se ho rozhodla připravit na krém ze slaného karamelu, který jsem připravovala pro naše čokoládové cupcakes na Food Blog Market, recept bude také brzo tady na blogu.

Ingredience

100g cukru 
30 g másla
100ml 33% smetany ke šlehání
 dvě špetky mořské soli

Postup

1. Jako první nasypeme cukr krystal na pánev či do hrnce a necháme ho pozvolna rozpouštět na mírném plameni bez toho, aniž by jste cukr promíchávali.
2. Až bude cukr rozpuštěný a zkaramelizovaný, dostane nádech hnědé barvy. V tuto chvíli sundáme karamel z plotny. 
3. Vmícháme máslo, které začne pěnit. Tento jev je v pořádku. Poté vmícháme smetanu pokojové teploty.
4. Jako poslední vmícháme dvě špetky mořské soli a karamel promícháme, nalijeme do sklenice s víčkem uchovávat v lednici či ve špajzu. 

Během procesu přípravy neochutnávejte, hmota je příloš horká a velmi by jste se spálili!
Po nalití do sklenic je otočte víčkem dolů a nechte je zcela vychladnout.





Kam se slaný karamel nejlépe hodí?
  • do sladkých dezertů
  • do smetanové zmrzliny s ořechy
  • do mléčného koktejlu
  • do máslových krémů na dorty
  • do smetanových krémů na cupcakes


2 komentáře:

  1. Anonymní19.07.16 8:53

    Slaný karamel mě moc neláká, ale ty lžičky jsou úchvatné.
    Petra

    OdpovědětVymazat
  2. Slany karamel je pro me jedna z nejlepsich chuti vubec. Mnam.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Vaše komentáře | Thanks for your comments