Kynuté borůvkové knedlíky se zakysanou smetanou ...

21:47 Pieces of my world 0 Comments



Před nedávnem jsme byly spolu s ostatními blogerkami osloveny moukami Babiččina volba, abychom vytvořily pro nás typický letní dezert s ovocem. Já osobně jsem neváhala ani minutu. Pro mě k létu a hlavně k srpnu neodmyslitelně patří borůvkové knedlíky se zakysanou smetanou a spoustou másla. Je to jídlo, které nikdy nezklame a také mu nikdy nemohu odolat.




Ingredience

600 g hrubé mouky
2 špetky soli
20 g cukru
21 g droždí (1/2 kostky)
350 ml mléka, vlažného
2 žloutky
10 g másla
500 g borůvek
máslo 
zakysaná smetana

Postup

1. Droždí rozdrobte do hrnečku, přidejte cukr a část mléka. Promíchejte a nechte v teple vzejít.
2. Do mísy vsypte mouku se solí, vlijte do ní vzešlé droždí i zbylé mléko, v němž rozmíchejte vejce. 
3. Vypracuju těsto. Poprašte ho moukou a nechte ho na teplém místě asi hodinu kynout.
4. Vykynuté těsto vyklopte na pomoučněný vál. Poté z něj ukrojte menší kousky, každý v dlani vypracujte a zabalte do něj lžičku  borůvek.
5. Připravené knedlíky přikryjte utěrkou a nechte je cca 15min kynout.
6. Knedlíky vložte na napařovač (síto v hrnci s vřelou vodou). 
7. Zakryjte hrnec poklicí a nechte v něm knedlíky cca 3-4 minuty. Poté je otočte a nechejte je v sítu další 3-4minuty. Přesná doba záleží na jejich velikosti.
8. Po vyndání z hrnce je vyndejte a propíchejte vidličkou, aby z nich unikla pára a nesrazily se, přelijte je rozpuštěným máslem a přidejte na ně lžíci zakysané smetany s cukrem.






You Might Also Like

0 komentářů: