Stránky

pondělí 12. září 2016

Jak kombinovat sýry a bylinky ...


Medvědí česnek
Tato bylinka zažívá v českých kuchyních boom a patři mezi bylinky, které najdete v lese. Medvědí česnek je používán v kuchyni na přípravu pesta, nádivek či pouze jako koření třeba do salátu. Jeho příjemně štiplavá chuť se výborně hodí k čerstvému přírodnímu ovčímu či kravskému sýru, který má lehce tvarohovou konzistenci,  a to v kombinaci s olivovým olejem. U medvědího česneku si jeho chuť nejlépe vychutnáte, když jeho lístky pokrájíte na drobné kousky nebo si z něj doma připravíte pesto, které budete nabírat spolu s kousky sýru. K přípravě pesta potřebujete čerstvé listy medvědího česneku, parmezán, kešu oříšky, olivový olej a trochu mořské soli. K tomuto typu sýrů vyzkoušejte víno Sylvánské zelené, Chardonnay či Müller –Thurgau. Ke kombinaci servírujte třeba hroznové víno a vlašské ořechy.

Bazalka
Výrazná chuť bazalky spolu s jemnou a smetanovou mozzarelou je ne nadarmo základem jednoho z nejjednodušších a nejznámějších salátů, italského caprese. Stejně tak se bazalka hodí k jemnému kozímu sýru, který můžete jako lehký předkrm podávat na čerstvém lístečku bazalky a také s praženými mandlemi. Mozzarelu s bazalkou můžete zkombinovat se suchými či středně těžkými bílými víny. Obzvláště se k nim hodí vína jako Rulandské bílé, Sauvignon či Ryzlink rýnský. Kozí sýry si pak skvěle rozumí s ovocnými bílými nebo růžovými francouzskými víny. Ideální je si z bazalky vyrobit bazalkové pesto s mandlemi a olivovým olejem, které pomocí lžičky dáte na kousky sýru.



Směs zahradních bylinek
V jednoduchosti je krása a kombinace čerstvého sýru s jemně štiplavou pažitkou či aromatickým libečkem vás mile překvapí. Tyto svěží chutě si během léta určitě zamilujete. A pokud neradi experimentujete, vsaďte na jistotu a sáhněte ve své bylinkové zahrádce po voňavé petrželce, bude se skvěle doplňovat s jarní cibulkou. Čerstvý sýr rozetřete na dýňovou či slunečnicovou bagetku, kterou posypete čerstvě nasekanými bylinkami a lehce osolíte. Chuť pečených semínek spolu s vláčným sýrem a bylinkami se budou skvěle doplňovat. K tomuto typu sýrů se ideálně hodí Sylvánské zelené víno.

Provensálské bylinky
Jak už název napovídá, provensálské bylinky jsou pojmenovány podle francouzské oblasti Provence, ve které se bylinky jako jsou rozmarýn, tymián, dobromysl, saturejka či estragon hojně vyskytují. Tato kombinace je asi jednou z nejvíce oblíbených variant. O tom, že kombinace hermelínu s provensálskými bylinkami je dobrá volba, se můžete přesvědčit, když ochutnáte novou variantu Krále Sýrů Provensálské bylinky. Vyzkoušejte zmíněnou variaci s na slunci sušenými rajčaty a ideálně s plným červeným vínem. Zkuste třeba Syrah a tuto kombinaci si zamilujete.

Byla nějaká informace pro vás nová či překvapivá?
Spoustu dalších sýrových detailů se můžete dočíst na stránkkách Sýrové etikety.



1 komentář:

  1. Nádherný post a krásné fotky :) Sýry mám velice ráda :)

    BLOG: KOSMETICKÁ TAŠTIČKA

    Pěkný den! :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Vaše komentáře | Thanks for your comments