Jaké sýry mají rádi naši sousedi ...

15:11 Pieces of my world 1 Comments


 Jestli jste někdy dumali nad tím, jaké sýry jsou oblíbené u našich sousedů, tak v dnešním článku vám na tuto otázku ráda zodpovím.

Slovensko
Slovenští sousedé vyrábí několik výborných sýrů z ovčího mléka, které se objevují i na našem talíři. Jako první vám na paměť určitě přijdou brynza, oštiepok, parenica či korbáčik. Brynza je měkký solený ovčí sýr. Oštiepok je tradiční valašský sýr, který se vyrábí pomocí ručně vyřezávané dřevěné formy, díky které získává typický tvar. Parenica je taktéž ovčí sýr, poloměkký, velmi jemný, nezrající a – jak už název napovídá – pařený. Korbáčik je původem ze severu Slovenka a vyrábí se z pletených jemných copánků.
Párování: K uzeným sýrům doporučujeme servírovat rybízovou marmeládu, vlašské ořechy a plná červená vína. Tento typ sýrů se hodí servírovat na sýrové míse spolu s dalšími delikatesami.

Německo
Cambozola je sýr z kravského mléka, který vychází z francouzského jemně zralého krémového sýra s nádechem italské gorgonzoly. Tento sýr však pochází z Německa, kde byl patentován již v 70. letech. K výrobě sýra je použit stejný druh penicilínu, jako se používá při výrobě anglického stiltonu či francouzského rokfóru. Cambozola je typický hladkou konzistencí a krémovou chutí s jemným nádechem modré plísně.
Párování: Svatovavřinecké víno či Alibernet velmi dobře chutná se sýry s bílou plísní a také se sýry s dvojí plísní, jakým je právě Cambozola. K tomuto sýru se výborně hodí čerstvé fíky či piniové oříšky.


Rakousko
V Rakousku je velmi proslulým sýrem bergkäse. Jedná se o horský sýr z oblasti rakouských Alp. Sýr je vyrobený z tyrolského kravského mléka a zraje minimálně 9 měsíců v chladném sklepu. Díky tomu  získává svou silně kořeněnou chuť a vůni. Dalším rakouským sýrem je sýr strasser ze stejnojmenné sýrárny, která sídlí nedaleko jezera Attersee.
Párování: Vhodným vínem k tomuto horskému sýru je Neuburské, které ještě povznese třeba cibulové čatní.

Polsko
U našich polských sousedů je známý Koryčinský sýr, který je vyráběn z kravského mléka. Vyrábí se hned v několika variantách dle použitého koření či stupně vyzrání. Tradičním polským sýrem je slovenskému oštiepku podobný polský Oscypek. Ten pochází z regionu polských Tater a jedná se o ovčí slaný sýr, jenž je vyráběn uzením. Od toho slovenského se liší jak v procesu výroby, tak v poměru složek a vlastností konečného výrobku.
Párování: K typu těchto sýrů se hodí Sylvánské zelené víno, Malvazia či Malverina a z delikates doporučujeme zvolit vlašské oříšky, sušené meruňky či brusinky.
  
Byla nějaká informace pro vás nová či překvapivá?
Spoustu dalších sýrových detailů se můžete dočíst na stránkkách Sýrové etikety.



You Might Also Like

1 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Já mám ráda snad všechny sýry, od syrečků, přes korbačíky až po zrající sýry s plísní.

Petra