Jak párovat sýry a chutney

13:32 Pieces of my world 0 Comments



Zkuste někdy čerstvé ovoce proměnit v chutney (čatní) . Sýry budou chutnat zase jinak!

Že jdou sýry a ovoce více než lépe dohromady, již díky Sýrové etiketě víme. Zkuste ale ovocné plody, obzvlášť na podzim, kdy dozrávají, proměnit v čatní a servírovat sýry právě s nimi. Okamžik se sýrem tak posunete zase o něco výš. Pod pojmem chutney neboli čatní si můžete představit hustější omáčku. Ta se vyrábí z různých surovin od ovoce až po zeleninu.
Nejčastěji v kombinaci s hořčicí, cukrem nebo octem. Její chuť je typická díky spojení lehce pikantních a přitom sladko-kyselých ingrediencí.  Čatní se používá nejen v kombinaci se sýry, ale také s masem či zeleninou i jen tak k opečenému toastu.
Možná jste nevěděli, že čatní je tradiční pochutina pocházející z Indie, kde se připravuje čerstvá ze sezónních plodin. Hlavním úkolem čatní je dochucovat základní pokrmy. Jedno z nejznámějších čatní je z červené cibule, které se skvěle hodí ke skopovému a jehněčímu masu. Oblíbené je však také jablečné, hruškové nebo mangové.


Sýry s ušlechtilou plísní na povrchu

K sýrům typu camembert, hermelín a brie se perfektně hodí čatní z hrušek, švestek či jablek. K této kombinaci sýrů a ovoce se perfektně hodí plná červená vína, jako jsou cabernet sauvignon nebo svatovavřinecké, která sýry s bílou plísní tradičně skvěle podtrhnou.

Čerstvé sýry a ty s plísní uvnitř

Je obecně známo, že také čerstvé kravské, ovčí či kozí sýry se dají dokonale podtrhnout něčím sladkým, stejně jako sýry s ušlechtilou plísní uvnitř. K oběma rodinám sýrů se skvěle hodí mangové nebo meruňkové čatní. Zkrátka takové čatní, které bude sladké a přitom neznatelně pikantní. K čerstvým sýrům ladí MüllerThurgau nebo Tramín, které se skvěle doplňuje s ovocem a ořechy.

Tvrdé sýry

K sýrům typu ementál a comté by odvážlivci měli zvolit výraznou ananasovou, fíkovou či pomerančovou variantu. Čatní se podává pouze v malém množství a při jeho přípravě se do něj přidávají rozinky, cibule, česnek a různé druhy koření. Proto je ideálním společníkem pro vaše sýrové večeře. Obecně se čatní s oblibou páruje se zralým cheddarem (ale i s čerstvým kozím sýrem). Chardonnay, které ladí s tvrdými sýry holandského typu a také s tvrdými ovčími a kozími sýry, je k této kombinaci nezbytným doplňkem.




You Might Also Like

0 komentářů: