Buchtičky s krémem
Buchtičky s krémem! Při tomhle se mi okamžitě vybaví školní jídelna na gymplu.
Pro mnohé může spojení názvu jídla a následné dodání "ve školní jídelně" evokovat nepěkné vzpomínky, ale pro mě je to opak! Chodila jsem na osmileté gymnázium a po celé studium jsem měla obědy ve školní jídelně. Musím říct, že mi tam chutnalo. Jasně, všude se najde nějaké neoblíbené jídlo... jako třeba boršč nebo kulajda (mám husí kůži), ale jinak si myslím, že jsme si nemohli stěžovat.
Ne, že bychom doma buchtičky s krémem nedělali, ale my si na sladké obědy nikdy nepotrpěli. Ani vlastně na sladké snídaně. Jsme rodina, kde je sladké jako palačinky, lívance, pudink a vdolky považováno za dezert a ne za jídlo, které si dáte na oběd. Takové bavorské vdolečky uměli v té naší jídelně taky skvělé. Nicméně, jsem z toho byla vždycky přeslazená a doma to dojídala rohlíkem a šunkou. Fakt! =)
Můj přítel by si mohl s mým taťkou podat ruce, to jsou jediní dva členové, kteří sem tam pronesou: "Ty jo holky a nedáme si dneska palačinky nebo víte co? Dlouho jsme neměli buchtičky s krémem!" přeloženo "Holky, musíte udělat palačinky nebo buchtičky s krémem k obědu!".
A tak co bychom pro ty naše lásky neudělali. O víkendu byly buchtičky s krémem.
Ingredience na těsto
170 ml mléka
15 g čerstvého droždí
1 vejce
100 g másla
250 g hladké mouky na kynutá těsta (používám Babiččinu volbu)
150 g špaldové jemně mleté mouky (používám Babiččinu volbu)
80 g cukru
špetka soli
Ingredience na krém
1 vanilkový pudink
500 ml plnotučného mléka
rum (dle chuti)
cukr krupice (dle chuti)
Postup buchtičky
2. Do větší mísy dáme prosetou mouku, vejce, rozpuštěné máslo, cukr a špetku soli. Přidáme kvásek a vypracujeme hladké, nelepivé těsto. Těsto v míse lehce poprášíme moukou a necháme vzejít. Já osobně dávám místu přikrytou utěrkou pod peřiny =) Do hodiny těsto zvětší 2x svůj objem.
4. Troubu předehřejeme na 160 stupňů a buchtičky necháme mezitím ještě 15 min nakynout. Poté je pečeme dozlatova 25 min.
Postup krém
1. Do hrnce nalijeme mléko a za stále míchání přisypáváme pudink. Postupně přidáme i cukr a rum dle chuti.
2. Pudink mícháme po celou dobu vaření. Já osobně mám ráda pudink jemnější až dalo by se říct řídký.
A pokud máte chvilku času navíc a chcete své chuťové buňky ještě více rozmlsat, udělejte si vanilkový krém s luskem a žloutky =)
1 komentářů:
Páni, ty jsem měla.. ano, naposledy v jídelně na gymplu.
V tvém podání vypadají mnohem lákavěji.:)
BLOG Corculum | Stepanka_T
Okomentovat